22.2.2011

Puutarhaihmisiä

Muutama vuosi sitten lainasin ystävältäni kihlajaismatkalleni matkalukemiseksi englantilaisesta puutarhavalokuvaajasta Valerie Finnisistä kertovan kirjan. (Joku tietenkin tässä vaiheessa näsäviisasti ajattelee, että eihän kihlajaismatkalla lueta, silloin tehdään jotain ihan muuta. Mutta minäpä luin.)

En ollut kuullut Valeriesta aiemmin, mutta kirjan takakannen omakuva sai minut saman tien pauloihinsa. Uskomattoman näköinen vanha nainen: valtavat, nenälle tipahtaneet rillit, järkyttävän näköinen hattu, trenssi, Rolleiflex (kamera) ja tarkkaavainen katse.

Valerie Finnis oli  tunnettu kivikkopuutarhaharrastaja, joka miehensä kanssa kiersi Englantia 1950-70-luvuilla kuvaten englantilaisia puutarhaharrastajia.Valerien muotokuvissa poseeraavat lempikasviensa ja kokoelmiensa äärellä puutarhalleen vihkiytyneet naiset ja miehet, joiden asut ja ilmeet ovat yhtä aikaa mennyttä maailmaa ja tätä päivää.

Näytin kirjaa ja erityisesti Valerien omakuvaa sulhaselleni matkalla. Totesin, että tiedoksesi tässä vaiheessa, että minä haluan sitten olla tuo, kun olen 85. Kuvasta huolimatta, menimme naimisiiin vuotta myöhemmin.
Gardening people, Ursula Buchan


Ei kommentteja: