15.2.2011

Ja vuoden 2011 virallinen vihannes on...

... lanttu ja nauris! Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry ovat valinneet lantun ja nauriin kuluvan vuoden vihanneksiksi. Hyötykasviyhdistyksen lehdestä käy ilmi, että nauris olisi luultavimmin Suomen vanhin viljelyskasvi ja, että sanana se olisi alkuperältään supisuomalainen. Mielenkiintoista.

Palstallamme olemme viljelleet kumpaistakin, lanttua ja naurista, useana vuotena. Niihin pätee sama seikka kuin useimpiin muihinkin vihanneksiin eli että, mitä nuorempana satoa raaskii korjata, sitä parempi.

Söin vuosia sitten Elite-ravintolassa maidossa haudutettuja nauriita. Maku oli kerrassaan taivaallinen ja siitä pitäen olen etsinyt kyseistä reseptiä. Viime kesänä löysin kauan kaivatun ohjeen, jonka mukaan pieniä nauriita tuli hauduttaa tunnin verran maidossa vaniljatangon kera.

Kieli pitkänä odotimme maistiaisia. Lopputulos oli kuitenkin vähintäänkin kyseenalainen: maitonauriiden ulkoasu oli kaikessa valkoisuudessaan jo hieman luotaantyöntävä ja maku... nooo...sanotaanko vaikka, että hyvin erikoinen.

Ei kommentteja: